Thomas van Aquino - Middeleeuwse filosofie
- Dune Ketelaar
- 12 okt 2015
- 2 minuten om te lezen

Thomas van Aquino wordt op 28 januari in 1225 geboren in Italie in het kasteel Rocasseca. Zijn vooraanstaande familie, wou dat hij benedicitijn (een kloosterorde) zou worden, maar op zijn 19e, in 1244 koos hij voor de Dominicijnen. Zijn familie was hier zo boos over, dat zijn broers hem ontvoerden, en hem gevangen namen in het kasteel waar hij ook geboren werd. In 1246 ging hij naar Parijs,om te studeren bij de duitse filosoof Albertus Magnus, die hij naar de duitse stad Keulen volgde. In 1252 op zijn 27e begon hij zelf met les geven in parijs. Van 1259 tot 1265 werkte hij op het pauselijk hof in italie. Van 1269 tot 1273 gaf hij les in parijs en in Napels. In 1273 werd hij waarschijnlijk door een beroerte getroffen, en ging daarom op 7 maart 1274 dood.
Hij was een grote fan van Aristoteles.
Alleen, werd in zijn tijd Aristoteles gezien, als iemand die niet in god geloofde. Doordat Thomas zo“n fan was van hem, vond niet iedereen in de kerk hem sympathiek. Drie jaar na zijn dood besloot de Paus dat sommige uitspraken van aristoteles onzin waren, waardoor nog minder mensen Thomas geloofden. Pas 30 jaar later, werd hij door de kerk heilig verklaart, en als beschermheilige van de academici, theologen, geloofsverkondigers, schoolen, bliksem uitgevers, stormen en studenten gekozen.
Thomas van Aquino was een Middeleeuwse filosoof, een theoloog.
Theologie houdt in: de filosofie van de Oude Grieken (Plato, Socrates, Aristoteles) te mengen met het Christendom. In de middeleeuwen had iedereen veel respect voor de Oude griekse filosofen.

Thomas van Aquino mixte de ideeen van Aristoteles met het Christendom. Om de Grote Gedachte van thomas te begrijpen, moeten we eerst even terug gaan naar die van aristoteles, namelijk “Alles heeft een doel“ Als alles een doel zou hebben, zou er een keten van gevolgen en ooraken zijn, zoals een waterdruppel wilt plantjes water geven, een plantje wilt een zo mooi mogelijk groeien en ga zo maar door. maar de grote vraag is dan: Wie begon hiermee? Wie liet de allereerste waterdruppel vallen? het antwoord is volgens hem: De onbewogen Beweger, God.
Als alles steeds door gaat, dan komt er toch ook wel is een keer een einde? Dat is zo. Volgends de Katholieke Kerk, komt er dan bij Het Laatste Oordeel, god naar de aarde, en verdeelt alle mensen tuseen de hemel en de hel. Volgens de katholieke kerk, is het leven dus een soort proef.
Maar als we dan toch alleen hiet op de aarde ziten, is dat dan ons lot, of onze vrije wil?
Hier een filmpje over actie-reactie.
Kommentare