top of page

Blogbericht

Friedrich Nietzsche- De filosoof met de hamer.

  • Foto van schrijver: Dune Ketelaar
    Dune Ketelaar
  • 5 mrt 2016
  • 2 minuten om te lezen

Friedrich Nietzsche leefde in de 2e helft van de 21e eeuw.

Hij was een duitser en leefde in Leipzig. Hij groeide op met 5 vrouwen om hem heen (zijn vader was vroeg gestorven) en vond dat soms best moeilijk. Vooral met zijn zus, had hij een nogal ingewikkelde relatie. Hij studeerde theologie, de studie van het geloof, ,maar stopte met zijn studie, omdat hij simpelweg niet in God geloofde. ¨God is dood¨. Hij werd atheïst. Hij vechte ook een tijdje als vrijwilliger in het leger, tegen de Fransen .Hij was een radicale denker, en zette zich af tegen de autoriteit; het gezag en de regels, de dingen die bepaalden wat je wel en niet mag doen.

Tussen 1870 en 1880 zaten zijn productiefste jaren: hij schreef toen wel elk jaar een boek! Hij stopte daarmee toen hij verliefd werd op Lou Salomé, maar door haar afgewezen werd. Volgens Nietzsche deed Lou dit, omdat zijn zus haar had opgestookt.. Hij zonderde zich toen af van mensen, werd depressief en ging leven als een soort kluizenaar. Hij kreeg in 1889 een zenuwzinking, en ging het gekkenhuis in. Na zijn dood, bekommerde zijn zus, elisabeth zich over al zijn boeken. Elisabeth sloot zich aan bij de nazi´s, en hierdoor kwamen de boeken ook in handen van de nazi´s die Nietzsches ideen over namen.

Nietzsche leefde in de Romantiek, de cultuurperiode na de Verlichting. In de romantiek werd het gevoel belangrijk, en richtte de mesn zich veel op de natuur.

Nietzsche heeft veel opmerkelijke gedachtes, en werd de filosoof met de hamer genoemd, omdat hij ideeën van Het christendom en andere grote denkers stuk maaktte,

  • ¨God is Dood¨ hij bedoelde hiermee dat er tegenwoordig geen plek meer voor god is in ons leven, en dat God ook niet meer nodig is in ons leven.

  • ¨De rede is onbelangrijk¨ hiermee sloopte hij de ideeën van Plato, Descartes en de hele Verlichting. Hij bedoelt hiermee dat we op ons instinct moeten ingaan, en niet altijd redeneringen en feiten nodig te hebben.

  • ¨Wil tot macht en Übermensch¨Als je de mens vergelijkt met de natuur, zie je een paar opmerkelijke verschillen in het groepsgerag. In de natuur overheersen de sterkeren (de übermenschen) de zwakkeren. Bijvoorbeeld: De leeuwen jagen de zebra´s op. De leeuw is de übermensch, omdat hij controle heeft over alles, en de zebra´s op eet. Hij heerst dus als het ware over de zebra´s. Bij de mens is dit anders: De zwakkere mensen (de massa, het volk) overheersen de sterkeren, door hun wil (het geloof, weten) aan de sterkeren op te leggen, overheersen zij de sterkeren. Waarom don ze dit? omdat ze bang zijn, om net als de zebra opgegeten te worden. Waarom pakken de sterkeren eigenlijk dan niet gewoon de macht? Dat doen ze ook, maar de massa, zijn samen wel sterk, en straffen de sterkeren.

Volgens Nietzsche moeten de terkeren zichzelf zijn en hun eigen instinct volgen.

 
 
 

Comentarios


Bezoekers

bottom of page